Deze animatie laat zien wat artrose is en wat ReumaNederland doet om te zorgen voor een (betere) behandeling van artrose.
Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening; 650.000 mensen in Nederland hebben artrose. Daar komen ieder jaar bijna 80.000 nieuwe mensen bij. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden, maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen.
Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
Bij artrose treedt er slijtage van het gewrichts- kraakbeen op, waarbij het gladde gewrichts- kraakbeen in de loop van de tijd steeds ruwer wordt. Na verloop van tijd ontstaan er blaren en scheuren in het kraakbeen. In de meest voortgeschreden gevallen is er sprake van een volledige afwezigheid van kraakbeen tussen de botdelen in een gewricht.
Ondanks dat er veel onderzoek gedaan is naar artrose, is niet precies bekend wat de oorzaak ervan is. De oorzaak kan enerzijds liggen in een te grote (eenmalige of langdurige) belasting bij normaal kraakbeen of in de aanwezigheid van abnormaal kraakbeen bij een normale belasting. Slechts bij een kleine groep patiënten is een duidelijke oorzaak van de artrose aan te wijzen, zoals een ongevalletsel met gewrichtsbeschadiging of een aangeboren afwijking. Omdat artrose in sommige families vaker voorkomt, lijken erfelijke factoren een rol te spelen bij het ontstaan en het verergeren van artrose.
Een gewricht wordt in de regel gevormd door twee botstukken waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een spiegelglad weefsel dat samen met het gewrichtssmeer (synovium) dat in het gewricht wordt aangemaakt een soepele beweging mogelijk maakt.
Daarbij is het kraakbeen erg elastisch, zodat het schokken kan opvangen zoals die bijvoorbeeld optreden bij het hardlopen. Omdat kraakbeen zijn voeding krijgt van de gewrichtsvloeistof en niet van bloedvaten, is het nogal kwetsbaar en herstelt het slecht. Bij artrose raakt het kraakbeen, door welke oorzaak dan ook, beschadigd. Het gaat in kwaliteit achteruit. De ernst van het kraakbeenverlies hoeft niet altijd te betekenen dat u meer last heeft. Omdat er minder kraakbeen is, kan het gewricht minder goed de schokken van een beweging opvangen. De botuiteinden bewegen minder glad en soepel. Daardoor neemt de belasting van het bot onder het kraakbeen toe. Het bot tracht deze grotere belasting op te vangen door zich te verbreden. Aan de rand van het gewricht kunnen zich op deze wijze benige uitsteeksels vormen. Deze veranderingen in het gewricht kunnen leiden tot een andere stand of een misvorming van het gewricht. Artrose wordt daarom ook wel aangeduid met de Latijnse naam artrosis deformans; “deformans” betekent “vervorming”.
De beschadigingen zijn definitief; kraakbeen of bot dat van vorm is veranderd, keert niet meer terug.
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die geleidelijk, in de loop der jaren verergert. Van artrose is bekend dat deze een wisselend beloop kent; “goede dagen” worden vaak afgewisseld met “minder goede dagen”. De belangrijkste complicatie van artrose is pijn. De ernst van de pijn kan sterk variëren van een licht ongemak tot invaliderende pijn. De aandoening verloopt bij iedereen weer anders. Het valt niet te voorspellen in welke mate iemand pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen zal ondervinden.
Bron: www.zuyderland.nl
Deze animatie laat zien wat artrose is en wat ReumaNederland doet om te zorgen voor een (betere) behandeling van artrose.
Het Handboek Artrose telt 44 pagina’s en informeert je over artrose, de gevolgen ervan, de behandel- mogelijkheden en de manieren om ermee om te gaan. Vraag hier het handboek aan.
Verhalen van patiënten over artrose. Lees hoe anderen omgaan met artrose en wat hun ervaringen zijn.
De missie van Stichting Artrose Zorg is de bestrijding van artrose en de gevolgen ervan in Nederland. De zorg voor de patiënten is hierbij de belangrijkste drijfveer. De voornaamste doelen zijn het doorbreken van het bestaande beeld over artrose als zou artrose niet te genezen zijn, en verder het bevorderen van het voorkómen van artrose.
Ga goed voorbereid naar je huisarts om je (reumatische) klachten te bespreken. Maak een overzicht van jouw klachten (symptomen) met deze online tool die door reumatologen is ontwikkeld.