• Zorgboek – Immuun trombocytopenie (ITP) | E.H. Coene Boek / artikel

Het Zorgboek ITP biedt een antwoord in de vorm van betrouwbare, praktische en deskundige informatie. Er hebben veel vooraanstaande specialisten en organisaties meegewerkt. Ook de ITP Patiëntenvereniging Nederland was nauw betrokken bij de totstandkoming van dit boek.

Tekort aan bloedplaatjes
Bij de auto-immuunziekte immuun trombocytopenie (ITP) ontstaat er een tekort aan bloedplaatjes. Door het tekort kunnen er al snel bloedingen ontstaan, zoals blauwe plekken, bloedend tandvlees, bloedneuzen of – in zeldzame gevallen – een hersenbloeding of een andere inwendige bloeding.

Zeldzame ziekte 
ITP is een zeldzame en onbekende ziekte. De diagnose kan veel vragen oproepen. Wat is ITP precies? Hoe ontstaat zo’n ziekte nou? Bestaat er een behandeling? En: wat zijn de gevolgen voor het dagelijks leven? Moet u extra voorzichtig doen? 

De ernst van deze aandoening verschilt van persoon tot persoon. Bij sommigen gaat het aantal bloedplaatjes vanzelf weer omhoog en is behandeling niet nodig. Het is echter ook mogelijk dat ITP zich ontwikkelt tot een chronische ziekte, die veel invloed op het dagelijks leven kan hebben.

Houvast
Dit boek is bedoeld om mensen met ITP (en/of de ouders van kinderen met ITP) houvast te bieden. Het biedt een helder overzicht van de huidige kennis over ITP. U vindt er, naast medische informatie, veel praktische adviezen. Hoe kunt u bloedingen voorkomen? Mag u gewoon sporten? Waar moet u nog meer rekening mee houden in het dagelijks leven? Waarom laten sommige mensen hun milt verwijderen? Wie helpt u als u bang bent voor een ernstige bloeding? En waar kunt u terecht om uw ziektekosten vergoed te krijgen?

Onderwerpen