• Het einde van mijn verslaving | Olivier Ameisen Boek / artikel

Nieuwezijds 2009 | ISBN 9789057122958
Het verhaal van een beroemde cardioloog die zichzelf genas van alcoholisme‘Door mijn verslaving volledig te onderdrukken heeft Baclofen mijn leven gered. Ik ben ervan overtuigd dat het ook het leven van andere verslaafden kan redden – en daarom heb ik dit boek geschreven.’Olivier Ameisen was een briljant cardioloog, lijfarts van oud-premier Raymond Barre in Frankrijk en daarna werkzaam in New York, tot hij gegrepen werd door de alcohol. Hij brak zijn benen maar wist niet meer dat hij was gevallen, stierf bijna aan epileptische aanvallen en moest zijn praktijk opgeven. Hij frequenteerde de Anonieme Alcoholisten, probeerde allerlei therapieën, medicijnen – niets hielp.

Toen ontdekte hij Baclofen, een spierontspannend middel dat bij proefdieren werkte tegen hunkering en verslaving, maar nog nooit op mensen was getest. Ameisen schroefde de dosis op tot een niveau waarop hij niet meer hunkerde naar alcohol. Dat was vijf jaar geleden.
Het einde van zijn verslaving is enerzijds een wervelend verhaal van een briljante scholier, student, pianist en cardioloog, over zijn jeugd, zijn contacten in hoge Franse kringen, zijn neergang en ellende in New York en zijn herstel dankzij Baclofen. Anderzijds is het een pleidooi voor het gebruik van Baclofen bij verslaving. Olivier Ameisen woont in Parijs en New York en adviseert in de verslavingszorg.

‘Dit boek MOET je lezen als je verslaafd bent aan alcohol of drugs, of als iemand in je buurt dat is.’  David Servan-Schreiber

Onderwerpen