• ”Ik ervaar heel veel baat bij lotgenotencontact en ik zie het ook bij de andere deelnemers.” Ervaringsverhaal

Mijn zelfredzaamheid begon toen ik in mijn baan een time-out nam van 2 weken om uit te rusten omdat ik last van oververmoeidheid had. Daarna ben ik 2 maanden halve dagen gaan werken maar ik kon niet meer. Dus ik had me weer volledig ziek gemeld. Bedreigingen vanuit mijn werk volgde en doordat ik DAS verzekerd was werd er een stuk papierwerk en zorgen uit handen genomen. Ik kreeg paniekaanvallen en had last van waanideeën maar steeds trok ik wel aan de bel bij familie en vrienden. En hierdoor boden mijn ouders me aan om bij hen uit te rusten. En dat heb ik gedaan. Een paar maanden in een klein dorpje midden in de rust, ruimte en de natuur. Dat heef me bijzonder goed gedaan, tevens als de dagelijkse wandelingen in de natuur, met mijn hond. Ik volgde tegelijkertijd psychotherapie wat ook ter bevordering zorgde. Het verblijf bij mijn ouders zorgde voor onbezorgdheid, er werd voor me gezorgd, er was een luisterend oor, een arm om me heen, ik kon uithuilen wanneer het nodig was, er werd voor me gekookt en gepoetst, er waren sociale contacten én het was niet tijdgebonden.  In die rustperiode heb ik elke dag 3 uur gewandeld met mijn hond waardoor ik mijn hoofd kon legen en energie gevende dingen kon gaan ondernemen. Beetje bij beetje kroop ik overeind en heb toen een vakantie genomen waarop ik met een vriendin een roadmovie heb gefilmd. Hierdoor kon ik weer geprikkeld worden in mijn oude beroep. En zo kwam er weer veel in een stijge lijn terug.

Mentaal heb ik een psychotherapeute gehad, lichamelijk heb ik een logopediste, een Mensendiecktherapeute, manueel therapeut en een psychomatische fysiotherapeut gehad.
Ik heb de eerste 9 maanden 3 uur per dag gelopen met mijn hond, gevarieerd over de dag.
Dat gaf me zeer veel rust en het zorgde voor een leeg hoofd.
Zo heb ik 1 jaar en 4 maanden volledige rust kunnen hebben en heb enkel leuke dingen kunnen ondernemen. Dat heeft me goed gedaan. Ik had het graag nog langer gewild maar het UWV bleef op me drukken.

Herstel
Daarna heb ik diverse cursussen gevolgd via GGzE/Markieza en die hebben me verder gebracht in mijn herstel, o.a. Herstellen Doe JeZelf, Werken Met Eigen Ervaring, Verder Werken Met Eigen Ervaring en de WRAP; Welness Recovery Action Plan.
Tegelijk met mijn herstelcursussen ben ik begonnen met vrijwilligerswerk op advies van mijn psychotherapeute maar ook door aandringen van het UWV ivm. mijn re-integratie. Ik heb hiervoor nog een aantal trainingen gevolgd zodat ik al diverse mensen goed heb kunnen ondersteunen. Ik merkte dat ik weer een zinvolle weekindeling ging krijgen en hierdoor heb heel veel wederkerigheid en gelijkwaardigheid mogen ervaren.

Zelfhulpgroep
Doordat ik opnieuw lichamelijke beperkingen ging ervaren ben ik op zoek gegaan naar een zelfhulpgroep voor burn-out, maar helaas bestond die nog niet in Eindhoven. Daarom heb ik het heft in eigen handen genomen en ben ermee aan de slag gegaan om er zelf een op te zetten in Eindhoven. Door een cursus te doen bij het Zelfhulp Netwerk mocht ik beginnen met het opstarten van een Zelfhulpgroep. Ik ervaar heel veel baat bij lotgenotencontact en ik zie het ook bij de andere deelnemers. Had ik het maar geweten toen ik midden in mijn burn-out zat.

Opleiding ARIE
Na een periode van rust kreeg ik een sterke gevoelsbeleving dat ik iets moest gaan doen met mijn burn-out ervaring, voorlichting geven of een boek schrijven óf anderen ondersteunen. Ik wilde mensen hoop en positiviteit gaan bieden. Daardoor ben ik mezelf al gaan verdiepen in de wereld als ervaringswerker. En door de lichamelijke beperkingen die ik 2 jaar gelden ben gaan ervaren kan ik al 2 jaar mijn oude vak niet meer uitoefenen. Omdat ik niet bij de pakken neerzet wil ik mezelf nuttig maken met andere kwaliteiten van mezelf. Ik ondersteun mijn hele leven al anderen, maar nu kan ik mijn ervaring ervoor gaan inzetten. Daarom ben ik begonnen met de opleiding ARIE waardoor ik een gekwalificeerd ervaringswerker ga worden en ik mijn kwaliteiten betaald kan gaan inzetten maar ook om de nodige ondersteuningen te bieden in de vele herstelprocessen van anderen die gaan volgen.

Onderwerpen