• ”Het leven met een gastric bypass valt best wel mee.” Ervaringsverhaal

Doordat ik veel in het ziekenhuis heb gelegen met een infectie en daarna mijn been is geamputeerd en ik in de rolstoel terecht ben gekomen ben ik flink in gewicht toegenomen. Voor ik ziek werd was ik flink actief met sporten, wat daardoor ook stil kwam te liggen. Als je veel in het ziekenhuis ligt en niet uit bed mag en steeds maar rust moet houden (ik spreek nu wel over 10 jaar ziek zijn), dan vliegen de kilootjes er wel aan.

Op een gegeven moment vond ik het wel genoeg was ik de kilo’s goed beu. De longarts stuurde me naar de diëtiste waar ik met Modifast 25 kilo afviel. Maar een jaar na het stoppen met Modifast zaten de kilo’s er zo weer aan.
Doordat ik in mijn nabijheid iemand meemaakte die een gastric bypass had laten uitvoeren zag ik wat het met haar deed en dacht “dat is iets voor mij”.

Vorig jaar 2014 heb ik toen besloten om een maag verkleining te laten uitvoeren. Ik wilde graag een gastric bypass. Dan behoud je wel je maag maar die wordt dan op een zijspoor gezet. Je slokdarm met een klein stukje maag zo groot als een kippenei wordt dan aan de dunne darm gehecht. Maar dat is uiteindelijk niet gebeurd omdat men tijdens de operatie zag dat mijn maag aan mijn milt verkleefd was. Ze waren bang dat ik tijdens de operatie dood zou bloeden omdat ze dan blind aan het snijden waren omdat de milt achter de maag ligt. Dus hebben ze toen tweederde van de maag verwijderd.

Nu een jaar later en 32 kg lichter ben ik er toch wel heel blij mee. De vruchten beginnen zich af te werpen. Ik was de laatste jaren afhankelijk van zuurstof en een C-pap. Dat is een soort van beademing voor ademstilstanden als je slaapt. Binnen kort krijg ik een slaap onderzoek en dan gaan ze kijken of de C-pap weg kan en de zuurstof verminderd of misschien wel helemaal kan stoppen en dat allemaal door mijn gewichtsafname. Je begrijpt dat het als een bevrijding voelt om niet meer afhankelijk te zijn van apparatuur. (Inmiddels is het een paar maanden verder en ben ik inderdaad van de zuurstof af!)

Ook winkelen is een stuk leuker geworden nu je een gangbare maat hebt van kleding.
Het leven met een gastric bypass valt best wel mee. Eten kan ik eigenlijk alles weer alleen zijn de hoeveelheden een stuk kleiner. Zelfs met mate een glaasje wijn drinken kan weer.

Ik blijf keurig op gewicht, gewoonweg heerlijk!!!