Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Wat is zelfhulp

Zelfhulp is het uitwisselen van ervaringen door twee of meer mensen over een zelfde onderwerp met als doel op een positieve manier van elkaar te leren.
Door te praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt kom je veel sneller tot oplossingen voor je eigen probleem.

Het belangrijkste aan zelfhulp is dat jij zelf iets doet aan het probleem waar je tegenaan loopt. Je erkent daarmee dat er iets is dat jij graag wilt veranderen en dat jij zelf gaat kijken naar de mogelijkheden om daar zelf iets aan te doen. Jij neemt zelf de verantwoordelijkheid voor jouw eigen probleem.
Dit noemen ze zelfmanagement, eigenkracht of zelfregie.

Je eigen problemen oplossen is iets wat ons hier in Nederland al met de paplepel wordt ingegoten. Sterker nog, in onze cultuur hangen we niet graag ‘de vuile was’ buiten.
Dat je daarin wel eens vast kunt lopen, als je in je eentje jouw probleem wilt oplossen, is daar wel een logisch gevolg van. Dit levert soms grote zorgen op, gevoelens van onmacht of mislukking en dat gaat vaak weer samen met onduidelijke fysieke en psychische klachten.
In andere landen is het veel meer vanzelfsprekend om te praten over een probleem waar je mee zit, met omgeving, hulpverlener of met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. In België wordt zelfhulp 3 maal meer gebruikt, in Duitsland en Engeland wel 10-15 keer meer.

Dat moet hier minimaal ook kunnen!
Gelukkig hebben wij in ons land nog steeds een prima gezondheidszorg die ons met professionele kennis goed verder kan helpen. Tegelijkertijd handelt de reguliere zorg vanuit geschoolde vakkennis en binnen de tijdslimiet die een zorgverzekeraar vaak oplegt.
Dan is het goed om te weten dat je aanvullend op deze professionele zorg ook kunt praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, die niet gebonden zijn aan tijd en die praktische antwoorden kunnen geven vanuit eigen ervaring. Van mens tot mens.

1:3 Nederlanders maakt jaarlijks gebruik van professionele psychosociale hulp (maatschappelijk werk, psycholoog of psychiater):
Dat hoor je nooit op een verjaardagsfeestje!

Eigenlijk komt iedereen in zijn leven wel een keer een ziekte, probleem, verlies of belangrijke levensvraag tegen waar je zelf even geen oplossing voor weet.
Met die wetenschap is het veel gemakkelijker om hulp te zoeken.

Het is dus niet gek om iets te hebben, het is wel raar om er niet zelf iets aan te doen!

Meer over zelfhulp in recente uitgave van Movisie ‘Gesteund door Zelfhulp’.
Back To Top
X