Over zelfregietool
Wat kun je zelf doen?

Zelfregietool
Mensen kunnen meestal meer dan dat zij zelf denken. En als je zelf iets wilt veranderen of verbeteren in je leven dan is het prettig om de keuzemogelijkheden te kennen. De website Zelfregietool.nl is een hulpmiddel om deze mogelijkheden in beeld te brengen. Hier kun je gebruik maken van de ervaring en kennis van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, ervarings(des)kundigen.
Maak gebruik van elkaars kennis
Als je een cirkel van 100 meter trekt vind je honderd mensen die iets hebben meegemaakt en daar op een positieve manier mee om zijn gegaan. Deze kennis en ervaring wordt nu weinig benut. Met Zelfregietool.nl maken we deze kennis voor iedereen beschikbaar.
Zelfhulp
De kennis waar we op deze website gebruik van maken is de ervaringskennis van mensen en dat doen we op basis van zelfhulp. Dit is ‘het vrijwillig en gelijkwaardig delen van ervaringen met twee of meer personen om op een positieve manier van elkaar te leren en beter grip te krijgen op een gedeeld thema’. De ondersteuning van lotgenoten heeft meerwaarde wanneer mensen met belangrijke vragen rondlopen. Iemand die hetzelfde heeft meegemaakt begrijpt je direct en kent vaak oplossingen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Deel je ervaringen in een zelfhulp- of supportgroep, dan gaat er een wereld voor je open. Zoek je hulp dan blijkt de professionele zorg in Nederland uitstekend geregeld. De informele zorg is nauwelijks georganiseerd. Mantelzorg en vrijwilligerszorg zijn redelijk bekend maar zelfhulp, als de derde pijler onder deze informele zorg, wordt in Nederland nog onvoldoende benut.
Het effect van zelfhulp is wetenschappelijk bewezen maar overtuigender is het, dat in de ons omringende landen steeds meer gebruik van zelfhulp gemaakt wordt. In België 3 keer meer, in Duitsland en Engeland een factor 10 tot15 maal vaker. Er is in Nederland dus nog een wereld te winnen.
Effecten van zelfhulp
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfhulp van grote meerwaarde voor de deelnemers te zijn. Allereerst voor de kwaliteit van leven. Maar ook op het gebied van preventie, lager medicijngebruik en minder terugval. Deelnemers gaan zich beter verdiepen in hun eigen onderwerp, krijgen meer zelfinzicht, gaan preventieve acties ondernemen, voelen zich zelfbewuster en nemen uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor hun gezondheid. De regie over het eigen leven verbetert.
Van zelfhulp naar zelfregie
De beweging van zelfhulp naar zelfregie is van oorsprong een burgerinitiatief. Gestart door een groep mensen die hun persoonlijke kennis en ervaring in wil zetten om een grotere groep mensen kennis te laten maken met de kracht van zelfhulp.
De meeste van hen hadden zelf het positieve effect van zelfhulp al ervaren in zelfhulpgroepen bij het Zelfhulpnetwerk Zuidoost-Brabant, gevestigd te Eindhoven. In Eindhoven is een netwerk gegroeid van verschillende mensen die vanuit hun persoonlijke ervaring lotgenoten verder willen helpen. Met hun belangeloze inzet, intrinsieke motivatie om anderen verder te willen helpen en hun persoonlijke kwaliteiten is veel bereikt. In projecten die tussen 2012 en 2016 gedraaid hebben is in de regio ZO-Brabant een groei gerealiseerd van 35 naar 120 groepen.
Aanpak Zelfregietool.nl
Enerzijds maken we de ervaring van mensen bereikbaar via de website Zelfregietool.nl, en anderzijds maken we het effect van zelfhulp beter bekend in de eerstelijnszorg, de sociale wijkteams en zorgopleidingen.
Deelnemen aan een zelfhulpgroep klinkt voor veel mensen ‘zwaar’ en wordt als een hoge drempel ervaren, bleek uit reacties vanuit de eerstelijns zorg. Er was vraag naar een laagdrempelige manier om kennis te maken met zelfhulp en de mogelijkheid door te geleiden naar groepen. Als antwoord hierop is de website Zelfregietool.nl ontwikkeld. De eerste versie is gebouwd voor de gemeente Eindhoven vanuit de toenmalige stichting ZelfhulpVerbindt en in 2016 geïntroduceerd in Zuidoost-Brabant.
Het project wordt ondersteund en uitgevoerd door Burgerkracht Limburg. Voor vragen of meer informatie omtrent het project: hallo@zelfregietool.nl, of Wim Venhuis: 06 2802 3902
Mede mogelijk gemaakt door subsidiëring van:
Met de aanpak Zelfregietool.nl werken we in verschillende (deel)projecten samen met: