Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Schulden

Financiële problemen, schuldsanering, schuldhulp, bewindsvoering, deurwaarder en incassobureau

Eén op drie Nederlandse huishoudens kampt met financiële achterstanden.
Eén op de zes met financiële problemen, in sommige wijken zelfs 9 van de 10 huishoudens.

We kennen allemaal wel eens momenten dat we een financiële tegenslag hebben, dat we te minder geld over hebben dan we dachten. Terwijl wel de wasmachine kapot gaat of de auto naar de garage moet. Of dat we eigenlijk van plan waren om op vakantie te gaan en we er eigenlijk het geld net niet meer voor hebben. En dat je denkt, “Nou, dat komt volgende maand wel goed”. Of bij de Wehkamp staat een wasmachine voor 8,- per maand. “Dat is toch niets?” Maar wel ruim vier jaar lang!

Dan kun je denken “eigen schuld, dikke bult”, maar soms is het ook door een veel ernstiger oorzaak, waar je zelf veel minder aan kunt doen. Je zult maar ernstig ziek worden, of plotseling je baan verliezen of voor een scheiding komen te staan. Dan kan je inkomenssituatie plotseling heel heftig veranderen en je vaste uitgaven kun je echt niet altijd direct mee veranderen. Reden dat veel mensen ongewild in de problemen komen. Financiële problemen die zij ook echt niet zelf hebben opgezocht. Er wordt vaak maar al te gemakkelijk geoordeeld over mensen die in financiële problemen zijn gekomen. Veel te vaak wordt maar aangenomen dat het wel hun eigen schuld zal zijn. Maar wat als het jou zelf zou overkomen?

Steek niet je kop in het zand

Als je ergens financiële verplichtingen aan bent gegaan die je om een of andere reden niet meer na kunt komen en je krijgt een aanmaning, neem dan direct contact op met het bedrijf of de organisatie en zeg dat je het op dat moment niet kunt betalen en graag een regeling wilt treffen. Als je helemaal niet reageert krijg je een paar weken later alleen maar een nog hogere boete. En daarna zelfs kans op deurwaarders etcetera. Daardoor wordt het bedrag alleen maar steeds hoger en hoger, zodat het nog moeilijker op te lossen is. Dus denk niet dat het ‘wel los zal lopen’ of dat het vanzelf over gaat, want dat doet het niet! Ook al schaam je je er voor, of maak je je er verschrikkelijk druk over, hoe eerder je er iets aan doet hoe beter. Verstop je er niet voor en gooi vooral niet alle vervelende brieven ongeopend weg, want daar heb je alleen JEZELF mee.

Communiceren

Als je financiële problemen hebt dan is het toverwoord: ‘communiceren’. Ook al krijg je ernstige brieven van schuldeisers en je weet dat je niet kunt betalen: bel ze dan toch op, of schrijf een mail of brief. Laat hen weten dat je wel wilt betalen, maar dat je domweg niet het geld hebt om hen te kunnen betalen. Het mooiste is als je zelf, of vooraf in overleg met iemand, misschien een bewindvoerder, al een redelijk voorstel kunt doen. Een voorstel waarvan je weet dat het ook haalbaar is voor jezelf. Je zult zien dat dit vaak wordt gewaardeerd en dat mensen ook vaak blij zijn met een redelijk voorstel. En laat je niet overbluffen door mensen die alleen maar willen horen dat je direct alles terug zult betalen, of onredelijke maandbedragen. Soms wordt je ook niet vriendelijk te woord gestaan, houd daar rekening mee, mensen die geen begrip hebben of soms woorden gebruiken die niet gepast zijn. Zeg maar dat je begrijpt dat ze misschien boos zijn maar geef hier wel meteen je eigen grens aan. Jij wil erg jouw best doen om dit probleem op te lossen maar verwacht wel dat er netjes met elkaar wordt omgegaan. Dat betekent met geduld en met wederzijds respect.

Neem je verantwoordelijkheid

Ook al heb je een bewindvoerder, ga niet achterover leunen maar hou zelf ook controle over je administratie. Controleer of alles goed gaat. Want je blijft hoofdelijk verantwoordelijk en ook bewindsvoerders maken wel eens fouten, die voor jou heel nadelig kunnen zijn. Geef in je netwerk aan dat je weinig of minder te besteden hebt. In het begin is dat een schaamte gevoel maar na verloop van tijd brengt het je rust. Je hoeft geen smoesjes meer te verzinnen als er iets gepland wordt wat te duur is voor je. En leren accepteren dat mensen iets voor je willen doen. Want in het begin is het niet fijn als mensen iets voor je willen betalen. Zie dat niet altijd als handje ophouden. Want mensen die dat doen, die gunnen jou dat.

Back To Top
X