Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Boeken en artikelen

pubers puber breinHuub Nelis, Yonne van Sark | Puberbrein binnenstebuiten
Kosmos 2014 | ISBN 9789021556963
Puberbrein binnenstebuiten laat het ontwikkelingsproces zien van jongeren tussen hun 10e en 25e levensjaar. Het inzicht dat de hersenen pas rond je 25e levensjaar volgroeid zijn, werpt een nieuw licht op vaardigheden en gedrag van jongeren. Waarom is er zoveel opvoedonzekerheid en onwetendheid bij ouders en professionals in een tijd dat jong zijn de norm lijkt? Hoe moeten we omgaan met risicogedrag? Hoe zorgen we dat jongeren effectief blijven leren in een omgeving vol prikkels en verleidelijke
media?

Dit boek maakt inzichtelijk waarom jongeren juist vanaf de tienerleeftijd vragen om duidelijke grenzen en begeleiding. Door de vele herkenbare voorbeelden en praktische tips werd dit boek een bestseller bij ouders, docenten, werkgevers en beleidsmakers.

Huub Nelis is oprichter van YoungWorks, het onderzoeks- en reclamebureau dat zich al 15 jaar op een creatieve manier verdiept in de jongerencultuur. Hij was in de jaren ’90 de eerste voorzitter van de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling en stond aan de wieg van vele vernieuwende jongerenprojecten. Yvonne van Sark is directeur van de YoungWorks Academy, die professionals, ouders en organisaties leert de verbinding te leggen met jongeren en hun belevingswereld. In 2012 schreven de auteurs samen ook de bestseller Over de top – Haal het allerbeste uit jongeren.


pubers en uitgaanNinette van Hasselt | Pubers en uitgaan
Boompsychologie 2014 | ISBN 9789089532619

De kicks, de risico’s en de uitdagingen voor opvoeders.
Gierende hormonen, een onstuitbare dorst naar spanning en sensatie en uitgaan: de puberteit. Elke ouder kent de verhalen over drank en drugs, geweld en riskante seks bij uitgaande pubers. Kun je als ouder iets doen om problemen te voorkomen? Ja, volgens de auteur, door afspraken te maken, informatie te geven en een vangnet te zijn als het misgaat. Dit boek biedt ouders en andere opvoeders de handvatten en wetenschappelijke inzichten voor ‘uitgaansopvoeding’. Ninette van Hasselt werkt als programmahoofd Jongeren en Riskant gedrag bij het Trimbos-instituut aan alcohol- en drugsproblemen in het uitgaansleven.

 


pubers puber breinEveline Crone |Het puberende brein
Bert Bakker 2008 | ISBN 9789035132696
Waarom verslapen pubers zich zo vaak? Waarom zijn zij het ene moment zo volwassen en het volgende moment zo onmogelijk? Waar komt die tegenstrijdigheid vandaan tussen verantwoordelijk gedrag en ondoordachte en risicovolle keuzes? Kunnen zij eigenlijk wel zelfstandig plannen? En hoe komt het dat juist adolescenten vaak uitblinken in sport, kunst en creativiteit?

De adolescentie is een unieke periode waarin de hersenen zich nog volop ontwikkelen. In Het puberende brein beschrijft Eveline Crone wat er de laatste jaren is ontdekt over de hersenen van adolescenten. Zij legt op basis van deze recente inzichten uit waar de emotionele stormen vandaan komen, waarom de mening van vrienden opeens veel belangrijker wordt dan die van ouders, en wat we van adolescenten kunnen verwachten op school. De adolescentie is niet alleen een tijd van risico’s en grenzen, maar ook van unieke mogelijkheden. Het puberende brein is interessant voor iedereen die kinderen in de adolescenten-leeftijd heeft of zich nog goed kan herinneren hoe het was om adolescent te zijn.


Back To Top
X