Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Beroerte / CVA / TIA / herseninfarct / hersenbloeding / AVM / afasie

Wat is een niet-aangeboren hersenletsel?

Uitleg van Hersenstichting: niet-aangeboren hersenletsel

Hieronder een opsomming van termen die nog wel eens door elkaar worden gebruikt:

 • Wat is een beroerte
  Een beroerte (CVA) is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding.
  Bij een beroerte werkt plotseling een deel van de hersenen niet meer.
 • Wat is een CVA
  Een CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident. Letterlijk vertaald is dit een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen geen bloed.
 • Wat is een TIA
  Een TIA is een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen met tijdelijke uitvalsverschijnselen: TIA
 • Wat is een herseninfarct
  Een herseninfarct is een langer durende afsluiting van een bloedvat met meestal ernstiger of blijvende gevolgen: herseninfarct

Wat is een hersenbloeding

Een hersenbloeding is een scheurtje in een bloedvat, waardoor bloed in het omringende hersenweefsel stroomt en daar plaatselijk ongewone druk uitoefent: hersenbloeding

Wat is een AVM?

Een AVM is een aangeboren afwijking van de bloedvaten in de hersenen waardoor verschillende vaatstelsels onjuist met elkaar verbonden zijn:

www.hersenletsel-uitleg.nl/oorzaken-hersenletsel-per-ziektebeeld-1/hersenletsel-door-cva-beroerte-bloeding-of-infarct1/hersenbloeding/arterio-veneuze-malformatie-avm-1

Wat is een afasie?

Afasie is een taalstoornis die zich uitstrekt over de gebieden spreken, taalbegrip, lezen en schrijven. Afasie is meestal het gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Het uit zich bij iedereen anders. De soort en ernst van de afasie hangt af van de plaats en ernst van de hersenbeschadiging.

De oorzaak van deze taalstoornis is een hersenbeschadiging door bijvoorbeeld een beroerte, hersentumor, hersenschudding, ontsteking, operatie of vergiftiging. Meestal is de linker-hersenhelft getroffen, de plek waar bij de meeste mensen het taalcentrum ligt. Niet alle functies zijn altijd even zwaar getroffen. Ook kan de taalstoornis wisselvallig zijn: woorden die iemand op het ene moment niet te binnen schieten, kunnen in een andere situatie moeiteloos over de lippen komen. Er bestaan heel veel verschillende vormen van afasie. Het gaat er om dat iemand moeite heeft met taal en spreken (a=niet, fasie=spreken), zoals niet op woorden kunnen komen. Het intelligentieniveau blijft gelijk, ze kunnen zich niet meer verstaanbaar maken.

Verschijnselen

Aan de buitenkant zie je niet of iemand een afsluiting in een bloedvat of een bloeding heeft. De verschijnselen zijn gelijk. Zolang we niet weten wat de oorzaak is, noemen we het een beroerte. Van alle beroertes is een groot deel (80%) een herseninfarct en een klein deel (20%) een hersenbloeding:

Oorzaken

De oorzaak van deze taalstoornis is een hersenbeschadiging door bijvoorbeeld een beroerte, hersentumor, hersenschudding, ontsteking, operatie of vergiftiging. Meestal is de linker-hersenhelft getroffen, de plek waar bij de meeste mensen het taalcentrum ligt. Niet alle functies zijn altijd even zwaar getroffen. Ook kan de taalstoornis wisselvallig zijn: woorden die iemand op het ene moment niet te binnen schieten, kunnen in een andere situatie moeiteloos over de lippen komen.

(Bron: op de website www.hersenstichting.nl kun je veel meer uitleg vinden)

Back To Top
Lettergrootte aanpassen
X