Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Drugsverslaving

Bij verslaving spelen de hersenen een grote rol. Drugs (waar ook alcohol en nicotine bij horen) hebben rechtstreeks invloed op de hersenen. Drugs kunnen invloed uitoefenen op de werking van de zenuwcellen van de hersenen en de neurotransmitters (signaalstoffen in de hersenen), die invloed hebben op dopamine. Dit is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Door het gebruik van drugs wordt er in de hersenen meer dopamine gemaakt. Hierdoor voelen veel drugsgebruikers zich goed. Doordat dit gevoel fijn is willen drugsgebruikers dit vaker ervaren en gaan mensen dus ook vaker gebruiken. Er zijn ook mensen die drugs gebruiken als ze ongelukkig zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen verslavende stoffen (overmatig) gebruiken.

Waardoor raakt iemand verslaafd?

De kans op verslaving wordt door verschillende factoren beïnvloed. Het is hierdoor erg moeilijk te voorspellen of iemand wel of niet verslaafd raakt. De belangrijkste oorzaken van verslaving zijn de soort drugs, genetische factoren en omgevingsfactoren. Drugsgebruikers zijn constant bezig met de drug en verlangen hevig naar het gebruiken van de drugs (hunkering). Ze komen in een zich steeds herhalend patroon wat moeilijk te doorbreken is. Dit gedrag komt in dergelijke mate voor dat het dagelijkse leven hieronder lijdt. Deze mensen worden verslaafd genoemd.

Soorten drugs

De verschillende soorten drugs kunnen worden ingedeeld in de volgende categorieën:

  • Verdovende middelen werken bewustzijnsverlagend en zorgen voor een rustig en ontspannen gevoel, zoals GHB en heroïne
  • Stimulerende middelen geven energie. Deze middelen veroorzaken een alert en energiek gevoel bij de gebruiker, zoals XTC, cocaïne en amfetamine (speed)
  • Bewustzijnsveranderende middelen geven de gebruiker een andere belevenis van de wereld, zoals cannabis (wiet/hasj), LSD en paddo’s

Behandeling

Verschillende soorten verslaving hebben vele diverse gevolgen en vereisen ieder hun eigen behandeling. Het is belangrijk dat de verslaving in een vroeg stadium wordt herkend. De eerste symptomen worden vaak opgemerkt door de naaste omgeving. Als er een vermoeden is van een verslaving, is het verstandig om hulp in te schakelen. De huisarts of zelfhulpgroepen kunnen oplossingen bieden. Omdat alle verslavingen anders zijn en ook in verschillende mate verslavend zijn, bestaan er verschillende behandelingen. Zo zijn er behandelingen die vooral zijn gericht op de geestelijke oorzaken van verslaving (psychotherapie en zelfhulpgroepen). Terwijl andere behandelingen zich richten op de lichamelijke effecten van verslaving. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen tegen ontwenningsverschijnselen en een detoxificatiekuur (ontgiftingskuur). Methadon wordt gebruikt om de ontwenning van heroïne draaglijker te maken.

Om een gedragsverslaving te behandelen is de soort verslaving van belang voor de behandeling. Zo kan een gameverslaafde niet de toegang tot een computer volledig worden ontzegd, omdat computers bijna onmisbaar zijn in de moderne samenleving. Bij een gedragsverslaving komt gesprekstherapie het meest voor.

(Bron: www.hersenstichting.nl)
Back To Top
X