Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

COPD

COPD/Astma/Bronchitis

COPD is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het blijvend is. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte).

Bij COPD zijn uw longen beschadigd. Ademen is daardoor moeilijker en u heeft minder energie. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan, een hoeveelheid die een gezonde volwassene per dag ongeveer nodig heeft. Iemand met COPD lukt het soms maar om de helft hiervan op een dag in- en uit te ademen.

  • COPD is een ongeneeslijke longziekte.
  • Roken is bijna altijd de oorzaak.
  • De luchtwegen zijn blijvend vernauwd en werken steeds minder goed.
  • Klachten zijn hoesten, slijm opgeven, benauwdheid en snel kortademig en moe zijn.
  • Stoppen met roken, bewegen en gezond eten zijn belangrijk bij COPD.
  • Medicijnen die u inademt kunnen helpen tegen de klachten.

COPD is een verzamelnaam voor:

Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Cijfers over COPD

In ons land hebben bijna 400.000 mensen COPD. Het werkelijke aantal ligt naar schatting boven de 500.000. COPD komt op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. De Wereld Gezondheids organisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2020 de derde doodsoorzaak is. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte eerder.

Wanneer heeft u een verhoogde kans op COPD: Thuisarts heb ik COPD?
Informatieve film, uitleg huisarts: www.thuisarts.nl

Bronnen: NHG, Thuisarts.nl, Longfonds

Back To Top
X