Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Films en Youtube

Silver Linings Playbook
Patrizio Solitano lijdt aan een bipolaire stoornis en na z’n verblijf in een psychiatrische instelling ontdekt hij dat niets meer is zoals het was. Ondertussen laat z’n ontrouwe vrouw Nikki hem in de steek. Patrizio probeert de draad van z’n vroegere leven weer op te pakken maar kent hoge ups en diepe downs.


Mr. Jones
Geromantiseerde speelfilm, met in de hoofdrollen Richard Gere en Lena Olin, gebaseerd op het leven van een man met een bipolaire stoornis.


Knetter
Over de relatie van een dochter met haar moeder die aan een bipolaire stoornis lijdt.


De gelukkige huisvrouw
Naar een boek van Heleen van Rooyen. Zie www.degelukkigehuisvrouwdefilm.nl.


Melancholia
Film, waarin de melancholie en depressie van bruid Justine in beeld wordt gebracht. Haar zus Claire is aan het begin van de film een toonbeeld van stabiliteit, maar in het tweede deel worden de rollen omgedraaid. De planeet Melancholia zal akelig dicht langs de aarde scheren – of die misschien zelfs raken. Terwijl Claire in paniek raakt, is Justine één en al berusting.


All She Ever Wanted
Film over een vrouw met een bipolaire stoornis die graag kinderen wil.


Black Butterflies
De Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965) leidde een uitbundig leven, maar leed ook aan ernstige depressies. Hoofdrolspeelster is Carice van Houten. De film eindigt met de stem van Nelson Mandela, die haar gedicht Die kind (wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga) voordraagt tijdens de eerste zitting van het eerste democratisch gekozen Zuid-Afrikaanse parlement op 24 mei 1994.


At the Very Bottom of of Everything
Expirimentele film gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de regisseur Paul Augusta die zelf aan een bipolaire stoornis lijdt. Zie www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/di-dasar-segalanya/


Manisch Depressief
Vijf lotgenoten uit een zelfhulpgroep vertellen heel persoonlijk over wat een bipolaire stoornis voor hun leven betekent. De DVD is verkrijgbaar bij de VMDB voor € 2,50 (excl.verzendkosten).
Bekijk de film op youtube


Documentaires

Me WillAlways Be Me
Vlaamse regisseur Dirk Tanghe over zijn bipolaire stoornis – docu gemaakt door zoon.
Zie de trailer op Vimeo en de Facebookpagina.


Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive
De Britse komiek, acteur, schrijver en televisiepresentator Stephen Fry onderzoekt hoe het is om te leven met een bipolaire of manisch-depressieve stoornis. Fry weet waarover hij het heeft, want hij is lijdt zelf aan een bipolaire stoornis. Hij interviewt ook andere bekendheden met een bipolaire stoornis.


Vroegtijdige Interventie Psychose
Anoiksis heeft deze film gemaakt op een voorlichtingsbijeenkomst van het Ggz-informatiepunt.
Om de taboes rondom psychoses te doorbreken en vooral het op tijd herkennen van de voortekenen. Een psychose is diepgaande traumatische ervaring, “een aanslag op je leven”. Met het voortijdig herkennen van de symptomen is suïcide of jarenlange behandeling te voorkomen.
http://www.anoiksis.nl/content/vroegtijdige-interventie-psychose


Jeanne
De vijftienjarige Jeanne heeft last van extreme stemmingswisselingen. Soms is ze héél blij, dan weer heel somber. Haar psychiater schrijft lithium voor. Maar dat wil ze niet, daar word je dik van. De aflevering is op internet te bekijken maar er is ook een DVD uitgegeven. Daarop is extra materiaal opgenomen. De DVD is te bestellen bij ClientenBelang Utrecht via tel.nr.: 030-2628024 of info@clientenbelangutrecht.nl.


Kopzorgen – (Manisch depressief e.a.)
Programmaserie op DVD over verschillende aandoeningen uitgezonden door Teleac.
Te bestellen via de website www.psychischegezondheid.nl DVD Manisch Depressief € 15,50


De wandeling met Pieter Overduin
Het KRO programma “De wandeling” heeft op 30 september 2005 en op 7 oktober 2005 afleveringen gehad met Pieter Overduin als gast. De afleveringen zijn te bekijken via www.uitzendinggemist.nl


De wandeling Opgesloten in een isoleercel
Sam Gerrits vertelt openhartig over de psychoses die hij heeft gehad en de keren dat hij is opgesloten in een isoleercel. Hij wil het taboe “op gekte” doorbreken. De uitzending is te bekijken via dewandeling.kro.nl


Kijken in de ziel: Psychiaters Pillen of praten
Tot tien jaar geleden schreef een kwart van de psychiaters niet of nauwelijks medicijnen voor. Dat is nu anders. Medicamenten zijn een wezenlijk element van de psychiatrische behandeling geworden.


Koppen: Bipolaire stoornis
Vlaamse reportage. Hoe het is te werken, leven en functioneren in een gezin met de aandoening bipolaire stoornis. www.een.be/programmas/koppen/bipolaire-stoornis


Gekkenwerk. HEE in de psychiatrie
In ‘Gekkenwerk’ vertellen vijf HEE-docenten, allen ervaringsdeskundig als psychiatrisch patiënt, en twee prominente psychiaters over de psychiatrische sector en de positie en bejegening van psychiatrische patiënten. Doel van de documentaire en van de circa
50 HEE-medewerkers: de psychiatrische zorg en behandeling verbeteren door de inzet van ervaringsdeskundigen. De DVD is te bestellen via de webshop op www.trimbos.nl

Back To Top
X