Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Angina Pectoris

ischemische hartziekten

Angina pectoris (hartkramp) is een onprettig, of pijnlijk gevoel op de borst dat moeilijk te omschrijven is. Het hart krijgt op dat moment te weinig zuurstof. Een aanval van angina pectoris verdwijnt meestal weer na enkele minuten rust. Langdurig zuurstoftekort kan leiden tot een hartinfarct.

Oorzaken

De oorzaak van angina pectoris is meestal een vernauwing van de kransslagaders op het hart door slagaderverkalking. Wanneer deze bloedvaten nauwer zijn, stroomt er minder bloed doorheen. Dit vergroot de kans op een zuurstoftekort.

Pijn op de borst hoeft geen angina pectoris te zijn. Het kan ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld: – een hartklepaandoening: er stroomt bloed terug naar de andere hartruimten en het hart kan minder goed druk opbouwen om bloed rond te pompen – (ernstige) hartritmestoornissen: de hoeveelheid bloed die wordt rondgepompt, wisselt bij een onregelmatige of snelle hartslag – een oorzaak in de longen, spieren, maag of slokdarm

Klachten

Vernauwingen in de kransslagaders zijn niet direct merkbaar. Klachten ontstaan vaak pas wanneer een van de kransslagaders meer dan 50% vernauwd is. In de beginfase van angina pectoris treden de klachten vooral op als het hart zich harder moet inspannen dan normaal. Dit komt omdat het hart dan meer zuurstof nodig heeft, zoals bij:lichamelijke inspanning of sportheftige emotieshet verwerken van een zware maaltijdovergang van een warme naar een koude omgeving

Signalen van angina pectoris zijn: – een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden in de borst – uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek – zweten en misselijkheid

Een aanval van angina pectoris trekt meestal na enkele minuten rust weg.

De signalen kunnen ook minder duidelijk zijn: – abnormale moeheid – kortademigheid – duizeligheid – slecht slapen

Deze atypische signalen komen vaker voor bij vrouwen, ouderen en mensen met diabetes. Overleg bij twijfel altijd met de huisarts of medisch specialist als u pijnklachten of andere signalen heeft die met het hart te maken kunnen hebben.

Er zijn 2 vormen van angina pectoris: stabiele en instabiele angina pectoris.

Bel altijd direct 112: – bij een beklemmende, drukkende, benauwende pijn midden op de borst, die uitstraalt naar de onderkaak, armen of rug, en die voelt als het strak aantrekken van een band om de borst – wanneer de pijn langer dan 5 minuten duurt in rust – wanneer de pijn gepaard gaat met zweten en misselijkheid – wanneer de pijn niet vermindert met een spray of tabletje onder de tong voor angina pectoris

Deze klachten kunnen wijzen op een hartaanval, maar het hoeft niet zo te zijn.

Diagnose

Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. De arts kan vaak al uit het verhaal van de patiënt afleiden of de klachten afkomstig zijn van het hart: wanneer en hoe vaak treden de klachten op en hoe lang houden de klachten aan? Ook beoordeelt de arts het risico op hart- en vaatziekten. Hij onderzoekt bijvoorbeeld het cholesterolgehalte, bloeddruk en de hoogte van de bloedsuikerspiegel (glucosegehalte) van de patiënt en vraagt of familieleden al op jonge leeftijd hart- en vaatziekten kregen.

Aanvullend onderzoek om de diagnose te stellen kan bestaan uit een: ECG (hartfilmpje), inspanningsonderzoek (fietstest), echografie, isotopenonderzoek, hartkatheterisatie of CT-scan.

Behandeling

De behandeling bestaat in eerste instantie uit een gezonde leefstijl: niet roken, voldoende bewegen, gezond eten met weinig zout en weinig verzadigd vet. De meest gebruikte medicijnen zijn vaatverwijders, bètablokkers en antistollingsmiddelen. Als een gezonde leefstijl en medicijnen niet voldoende helpen, dan kan behandeling nodig zijn met een dotter- en stentbehandeling of bypass- of omleidingsoperatie.

Leven met angina pectoris

De meeste mensen met stabiele angina pectoris leiden een vrij normaal leven. Angina pectoris is wel een waarschuwing. Patiënten moeten proberen zo gezond mogelijk te leven, niet te roken en voldoende te bewegen. Daarmee verlagen zij het risico op een hartinfarct.

Meer specifieke informatie vindt u op www.hartstichting.nl/hartziekten/angina-pectoris


Korte film / uitleg angina pectoris
www.thuisarts.nl/video/angina-pectoris-0

(Bron: Thuisarts.nl)

Back To Top
X