Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Boeken en artikelen

Het einde van mijn verslavingOlivier Ameisen | Het einde van mijn verslaving

Nieuwezijds 2009 | ISBN 9789057122958
Het verhaal van een beroemde cardioloog die zichzelf genas van alcoholisme. ‘Door mijn verslaving volledig te onderdrukken heeft Baclofen mijn leven gered. Ik ben ervan overtuigd dat het ook het leven van andere verslaafden kan redden – en daarom heb ik dit boek geschreven.’Olivier Ameisen was een briljant cardioloog, lijfarts van oud-premier Raymond Barre in Frankrijk en daarna werkzaam in New York, tot hij gegrepen werd door de alcohol. Hij brak zijn benen maar wist niet meer dat hij was gevallen, stierf bijna aan epileptische aanvallen en moest zijn praktijk opgeven. Hij frequenteerde de Anonieme Alcoholisten, probeerde allerlei therapieën, medicijnen – niets hielp.

Toen ontdekte hij Baclofen, een spierontspannend middel dat bij proefdieren werkte tegen hunkering en verslaving, maar nog nooit op mensen was getest. Ameisen schroefde de dosis op tot een niveau waarop hij niet meer hunkerde naar alcohol. Dat was vijf jaar geleden.
Het einde van zijn verslaving is enerzijds een wervelend verhaal van een briljante scholier, student, pianist en cardioloog, over zijn jeugd, zijn contacten in hoge Franse kringen, zijn neergang en ellende in New York en zijn herstel dankzij Baclofen. Anderzijds is het een pleidooi voor het gebruik van Baclofen bij verslaving. Olivier Ameisen woont in Parijs en New York en adviseert in de verslavingszorg.

‘Dit boek MOET je lezen als je verslaafd bent aan alcohol of drugs, of als iemand in je buurt dat is.’  David Servan-Schreiber


Minder drinkenLex LemmersJeanette Kramer, Andrée van Emst, Minder drinken

Boom 2015 | ISBN 9789085063650
Van gewoonte naar verslaving.
Er is in een Nederland een grote groep drinkers die niet verslaafd is aan alcohol, maar die wel meer drinkt dan goed voor hem is. Drinken is sluipenderwijs een gewoonte geworden. Te vaak te veel drinken ontstaat geleidelijk en gemakkelijk en is toch niet gezond. Dat weten de meeste mensen ook wel en zij kunnen dat uitstekend zelf veranderen. Toch is het prettig als je daarbij geholpen wordt, want veranderen van drinkgewoonten is iets wat aandacht behoeft; het gaat niet vanzelf.


stoppen met alcoholAllen Carr – Stoppen met Alcohol 

Nederlands | Paperback | 2007
Na dit boek nooit meer een kater!
Een nieuwe methode om van een oud probleem af te komen, van de auteur die miljoenen mensen van het roken afhielp. Velen van ons drinken wel eens een glaasje alcohol, of meer. Het is een gewoonte, sociaal geaccepteerd en ook vaak ingebakken, Als de klok vijf uur slaat, drinken we vaak een ‘borreltje’, en een uitgebreid diner zonder glas wijn of bier is al snel incompleet. We vergeten graag dat deze gewoonte uit de hand kan lopen. Alcohol drinken kan al snel tot verslaving leiden. Voor wie dit geldt, ontwikkelde Allen Carr een Stoppen met alcohol methode, een eenvoudige en doeltreffende methode die het alcoholgebruik aan banden legt.


Back To Top
X