Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Adoptie

adoptie / geadopteerd

Het feit dat je afgestaan en geadopteerd bent, kan invloed hebben op je dagelijks leven. Je kunt last krijgen van je adoptie. Vaak gaat het dan om gevoelens. Gevoel van leegte, boosheid, begrip, verdriet, verlatingsangst, angst en onrust.

Je hebt geen invloed gehad over de beslissingen die anderen voor je namen.

Daardoor groei je op zonder je bloedverwanten. Je bent ontworteld geraakt. Je leeft in een land waar je niet bent geboren en in een gezin dat niet genetisch ‘eigen’ is.

Door je verleden, dat in het teken staat van afgestaan en geadopteerd zijn, is het begrijpelijk dat je soms worstelt met de gevolgen daarvan.

Er kan een aanleiding zijn, waardoor je pijnlijk wordt geconfronteerd met je achtergrond. Bijvoorbeeld nadat je relatie verbroken is of iemand in je omgeving komt te overlijden. Maar ook kan het zijn dat je tegen terugkerende (gedrags)patronen aanloopt.

Je merkt bijvoorbeeld dat je steeds last hebt van verlatingsangst binnen je relaties. Of dat je gefrustreerd bent in het uitblijven van erkenning door je adoptieouders. Je twijfelt of je al dan niet wilt gaan zoeken naar je biologische moeder. Of je merkt dat je door pesterijen en discriminatie in je jeugd een minderwaardigheidsgevoel hebt ontwikkeld.

Gevoel van leegte: Een gevoel van iets essentieels te missen, stuurloos te zijn. Alsof de bodem onder je bestaan ontbreekt. Je verlangt op die momenten sterk naar iets wat je niet kent, wat je je niet meer kunt herinneren of waar je niet als vanzelf naar terug kan keren. Wanneer je praat over dit gevoel van leegte, word je niet altijd begrepen. Mensen die zelf niet geadopteerd zijn, kennen jouw gevoel niet. Het kan daarom lastig zijn om uit te leggen. Andere geadopteerden weten vaak wel direct waar je het over hebt. Soms is het voldoende om met andere geadopteerden over je gevoelens en problemen te praten. Omdat zij je goed kunnen aanvoelen en al aan een half woord voldoende hebben.

Back To Top
X