Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Aanranding en verkrachting

Verkrachting/misbruik

Als je een aanranding of verkrachting hebt meegemaakt, of je bent misbruikt, kan dat veel invloed hebben op hoe je je voelt. Je merkt misschien dat je gespannen en angstig bent. Je wordt soms ineens overvallen door flashbacks of je hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof je het opnieuw beleeft. Je voelt je vernederd, onveilig en je kunt lichamelijke klachten hebben. Het denken aan de seksueel traumatische ervaring roept vaak zoveel pijn, verdriet, angst of andere moeilijke gevoelens op dat je de herinneringen het liefst ver weg stopt.

Je wordt soms overvallen door levendige herinneringen aan de nare seksuele ervaring. Die herinneringen zijn zo intens dat het haast lijkt alsof je het opnieuw beleeft. Je kunt ook terugkerende nachtmerries hebben waarin de ervaring voorbij komt. Als je iets ziet of hoort wat met de seksueel traumatische ervaring te maken heeft, roept dat heftige emoties bij je op.

Je kan last hebben van verhoogde prikkelbaarheid. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Je voelt je bijvoorbeeld gespannen en angstig. Het kan ook zo zijn dat je slechter slaapt en moeite hebt om je te concentreren. Lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn kunnen voorkomen. Vaak merken mensen ook dat ze schrikachtig zijn, sneller geïrriteerd raken en een kort lontje hebben.

De confrontatie met wat er gebeurd is vaak zo pijnlijk, dat je dit wilt voorkomen. Je gaat situaties die met de pijnlijke ervaring te maken hebben uit de weg en probeert er niet meer aan te denken. Het is begrijpelijk dat je dit doet. Je zou de traumatische seksuele ervaring het liefst vergeten. Misschien ben je ook bang voor wat er zal gebeuren als je de herinneringen toelaat.

Daarnaast kan zo’n ingrijpende gebeurtenis de manier waarop je over jezelf, je lichaam en andere mensen denkt negatief beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van schuldgevoelens en schaamtegevoelens of jezelf kwalijk nemen dat je het niet hebt kunnen voorkomen. Sommige mensen merken dat hun lichaam ‘vies’ voelt, of vreemd, alsof het niet meer hetzelfde is. Seks en intimiteit zijn moeilijk voor je. Misschien merk je ook dat je vertrouwen in mannen is aangetast, dat je je onveilig voelt en bang bent dat het je weer zou kunnen overkomen.

Als je vastloopt in de verwerking dan kan een behandeling uitkomst bieden. Behandeling na schokkende gebeurtenissen wordt in vele soorten en maten aangeboden. In Nederland worden twee therapieën aangeboden die hun waarde volgens de wetenschap hebben bewezen. Dit zijn EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en Cognitieve Gedragstherapie.

Als je ooit bent verkracht, blijf je voor de rest van je leven zwaar beschadigd. Dat denken veel mensen tenminste. Maar gelukkig is de werkelijkheid anders. “Vrijwel iedereen heeft de kracht om van zo’n ervaring te herstellen.”

Het kan fijn zijn om de ervaringen van lotgenoten te horen eventueel jouw ervaringen te delen. Het uitspreken onder lotgenoten kan een helende werking hebben. Het gaat om gehoord, gezien, herkend en erkend te worden. Ervaring leert dat dit een positieve aanvulling kan zijn op de individuele therapie en een stimulans om het herstel actief aan te pakken.

Back To Top
X