Er is een periode dat onze opgroeiende kinderen ons behoorlijk veel hoofdbrekens op kunnen leveren. Dat geldt natuurlijk niet voor alle kinderen maar sommige kinderen zijn in deze periode nu eenmaal erg bezig hun grenzen te onderzoeken.
Voor ouders is het niet altijd gemakkelijk om dit proces te begeleiden en daar de juiste keuzes in te maken.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Soms kan het daarbij veel helpen om een keer met een andere ouder te praten die met dezelfde vragen zit. Dat relativeert het probleem en levert altijd wel weer andere suggesties en oplossingen op. Je ziet dat deelnemers van onze groep steeds meer vertrouwd met elkaar raken, het steeds prettiger vinden hun verhaal kwijt te kunnen, meer ontspannen komen te staan in hun eigenlijke probleem, elkaar durven spiegelen in hun gedrag en elkaar zo ondersteuning kunnen bieden.
Verder vind je op deze website hier ook een suggesties voor informatie, boeken en websites die je misschien al een stuk op weg kunnen helpen.

Films & video's

 • De Dokter Corrie Show

  Waarom hebben pubers zo vaak ruzie met hun ouders? Kunnen ze daar eigenlijk wel iets aan doen? Dokter Corrie zoekt het uit. Ze gaat op zoek bij een gezin met echte pubers. Ook praat ze met een neuroloog over wat er allemaal verandert in het puberbrein.

  lees meer www.npostart.nl

Organisaties & websites

 • Hersenstichting

  Als je kind in de puberteit komt kan er veel veranderen in het gedrag van je kind en de relatie die jullie hebben. Dit kan voor een hoop onzekerheid en verwarring zorgen. Wat gebeurt er precies in de hersenen van een puber? Welke gevolgen heeft dit voor hun gedrag en wat kun je als ouder doen om je puber te ondersteunen?

  lees meer www.hersenstichting.nl
 • Opvoeden.nl

  Website voor ouders van pubers ingedeeld in verschillende categorieën.

  lees meer www.opvoeden.nl

Boeken & artikelen

 • Het puberende brein | Eveline Crone

  Waarom verslapen pubers zich zo vaak? Waarom zijn zij het ene moment zo volwassen en het volgende moment zo onmogelijk? Waar komt die tegenstrijdigheid vandaan tussen verantwoordelijk gedrag en ondoordachte en risicovolle keuzes? Kunnen zij eigenlijk wel zelfstandig plannen? En hoe komt het dat juist adolescenten vaak uitblinken in sport, kunst en creativiteit?

  De adolescentie is een unieke periode waarin de hersenen zich nog volop ontwikkelen. In Het puberende brein beschrijft Eveline Crone wat er de laatste jaren is ontdekt over de hersenen van adolescenten. Zij legt op basis van deze recente inzichten uit waar de emotionele stormen vandaan komen, waarom de mening van vrienden opeens veel belangrijker wordt dan die van ouders, en wat we van adolescenten kunnen verwachten op school. De adolescentie is niet alleen een tijd van risico’s en grenzen, maar ook van unieke mogelijkheden. Het puberende brein is interessant voor iedereen die kinderen in de adolescenten-leeftijd heeft of zich nog goed kan herinneren hoe het was om adolescent te zijn.

  lees meer
 • Het volle hoofdenboek | Linde Kraijenhoff

  Uitgeverij Acco
  Een werkboek voor jongeren en volwassenen

  lees meer
 • Puberbrein binnenstebuiten | Huub Nelis, Yonne van Sark

  Puberbrein binnenstebuiten laat het ontwikkelingsproces zien van jongeren tussen hun 10e en 25e levensjaar. Het inzicht dat de hersenen pas rond je 25e levensjaar volgroeid zijn, werpt een nieuw licht op vaardigheden en gedrag van jongeren. Waarom is er zoveel opvoedonzekerheid en onwetendheid bij ouders en professionals in een tijd dat jong zijn de norm lijkt? Hoe moeten we omgaan met risicogedrag? Hoe zorgen we dat jongeren effectief blijven leren in een omgeving vol prikkels en verleidelijke
  media?

  Dit boek maakt inzichtelijk waarom jongeren juist vanaf de tienerleeftijd vragen om duidelijke grenzen en begeleiding. Door de vele herkenbare voorbeelden en praktische tips werd dit boek een bestseller bij ouders, docenten, werkgevers en beleidsmakers.

  Huub Nelis is oprichter van YoungWorks, het onderzoeks- en reclamebureau dat zich al 15 jaar op een creatieve manier verdiept in de jongerencultuur. Hij was in de jaren ’90 de eerste voorzitter van de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling en stond aan de wieg van vele vernieuwende jongerenprojecten. Yvonne van Sark is directeur van de YoungWorks Academy, die professionals, ouders en organisaties leert de verbinding te leggen met jongeren en hun belevingswereld. In 2012 schreven de auteurs samen ook de bestseller Over de top – Haal het allerbeste uit jongeren.

  lees meer
 • Pubers en uitgaan | Ninette van Hasselt

  De kicks, de risico’s en de uitdagingen voor opvoeders.
  Gierende hormonen, een onstuitbare dorst naar spanning en sensatie en uitgaan: de puberteit. Elke ouder kent de verhalen over drank en drugs, geweld en riskante seks bij uitgaande pubers. Kun je als ouder iets doen om problemen te voorkomen? Ja, volgens de auteur, door afspraken te maken, informatie te geven en een vangnet te zijn als het misgaat. Dit boek biedt ouders en andere opvoeders de handvatten en wetenschappelijke inzichten voor ‘uitgaansopvoeding’. Ninette van Hasselt werkt als programmahoofd Jongeren en Riskant gedrag bij het Trimbos-instituut aan alcohol- en drugsproblemen in het uitgaansleven.

  lees meer

Geen groepen gevonden

Ken jij een groep? Laat het ons dan weten!

meld een groep aan