• Aanranding en verkrachting

Als je een aanranding of verkrachting hebt meegemaakt, of je bent misbruikt, kan dat veel invloed hebben op hoe je je voelt. Je merkt misschien dat je gespannen en angstig bent. Je wordt soms ineens overvallen door flashbacks of je hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof je het opnieuw beleeft. Je voelt je vernederd, onveilig en je kunt lichamelijke klachten hebben. Het denken aan de seksueel traumatische ervaring roept vaak zoveel pijn, verdriet, angst of andere moeilijke gevoelens op dat je de herinneringen het liefst ver weg stopt.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"Ik werd met beide benen op de grond gezet." - Sarina

lees meer

Je wordt soms overvallen door levendige herinneringen aan de nare seksuele ervaring. Die herinneringen zijn zo intens dat het haast lijkt alsof je het opnieuw beleeft. Je kunt ook terugkerende nachtmerries hebben waarin de ervaring voorbij komt. Als je iets ziet of hoort wat met de seksueel traumatische ervaring te maken heeft, roept dat heftige emoties bij je op.

Gespannen en angstig

Je kan last hebben van verhoogde prikkelbaarheid. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Je voelt je bijvoorbeeld gespannen en angstig. Het kan ook zo zijn dat je slechter slaapt en moeite hebt om je te concentreren. Lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn kunnen voorkomen. Vaak merken mensen ook dat ze schrikachtig zijn, sneller geïrriteerd raken en een kort lontje hebben.
De confrontatie met wat er gebeurd is vaak zo pijnlijk, dat je dit wilt voorkomen. Je gaat situaties die met de pijnlijke ervaring te maken hebben uit de weg en probeert er niet meer aan te denken. Het is begrijpelijk dat je dit doet. Je zou de traumatische seksuele ervaring het liefst vergeten. Misschien ben je ook bang voor wat er zal gebeuren als je de herinneringen toelaat.

Schuld en schaamte

Daarnaast kan zo’n ingrijpende gebeurtenis de manier waarop je over jezelf, je lichaam en andere mensen denkt negatief beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van schuldgevoelens en schaamtegevoelens of jezelf kwalijk nemen dat je het niet hebt kunnen voorkomen. Sommige mensen merken dat hun lichaam ‘vies’ voelt, of vreemd, alsof het niet meer hetzelfde is. Seks en intimiteit zijn moeilijk voor je. Misschien merk je ook dat je vertrouwen in mannen is aangetast, dat je je onveilig voelt en bang bent dat het je weer zou kunnen overkomen.
Als je vastloopt in de verwerking dan kan een behandeling uitkomst bieden. Behandeling na schokkende gebeurtenissen wordt in vele soorten en maten aangeboden. In Nederland worden twee therapieën aangeboden die hun waarde volgens de wetenschap hebben bewezen. Dit zijn EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en Cognitieve Gedragstherapie.
Als je ooit bent verkracht, blijf je voor de rest van je leven zwaar beschadigd. Dat denken veel mensen tenminste. Maar gelukkig is de werkelijkheid anders. “Vrijwel iedereen heeft de kracht om van zo’n ervaring te herstellen.”
Het kan fijn zijn om de ervaringen van lotgenoten te horen eventueel jouw ervaringen te delen. Het uitspreken onder lotgenoten kan een helende werking hebben. Het gaat om gehoord, gezien, herkend en erkend te worden. Ervaring leert dat dit een positieve aanvulling kan zijn op de individuele therapie en een stimulans om het herstel actief aan te pakken.

Ervaringsverhalen

  • "Ik werd met beide benen op de grond gezet."

    Ik ben 30 jaar, geboren en getogen in Amsterdam. Ik kom uit een gezin van gescheiden ouders en heb een jonger broertje. Ik heb nooit last gehad van de scheiding van mijn ouders omdat zij als goede vrienden uit elkaar zijn gegaan. Door de weeks waren wij bij mijn moeder, in het weekend bij mijn vader en in de vakanties was dat verdeeld. Dit was zo totdat ik 11 was en mijn moeder overleed aan borstkanker. Heel mijn wereld werd op zijn kop gezet. We zijn toen verhuisd naar mijn vader die toen nog fulltime werkte, dus je kunt zeggen dat ik vanaf die tijd mezelf heb opgevoed.

    Op mijn 13e zag ik het leven niet meer zitten en precies toen ik er een einde aan wilde maken door mijn polsen door te snijden kwam mijn broertje binnen. De dag daarna was de eerste dag dat ik bij een psycholoog kwam. Maar ik hoorde daar niet, ik was niet gek, ik wilde gewoon naar mijn moeder toe. Logisch toch?! Door maar te zeggen wat hij van me wilde horen onderging ik de hele behandeling zonder dus eigenlijk aan het probleem zelf te werken.

    Na die periode werd ik bevriend met meiden van 19 en begon ik met op stap gaan en drinken. In dat jaar kreeg ik toen voor het eerst een vriendje die ook 19 was. Alles leek toen een stuk beter in het leven, totdat hij mij in een dronken bui verkrachtte.

    Ik ging in die tijd nog wel naar school maar ik ging steeds meer spijbelen en blowen. Toen ik 16 was kwam ik vroeg thuis van school, omdat ik weer eens niet ging, en papa lag toen in bed. Papa was nooit ziek. Hij had een hartinfarct gehad. Toen heb ik besloten van school te gaan en te gaan werken, zodat mocht ook papa wegvallen, ik voor mij en mijn broertje kon zorgen.

    Op mijn 18e kreeg ik een vriendengroep die xtc gebruikten. Dat was voor mij ‘het’ middel want daar werd je immers ‘echt’ vrolijk van. Dat begon van wekelijks tot steeds vaker. Binnen die groep kreeg ik een relatie en trok bij hem in. Toen begon er een periode van intensief xtc en speed gebruik tot ik er een miskraam van kreeg.

    Ik werd weer met beide benen op de grond gezet.
    Ik wilde weer wat van mijn leven gaan maken en ben terug gegaan naar huis, naar mijn vader en broertje. Ik heb toen verschillende baantjes gehad maar ik kon nergens mijn plek vinden. Ik kwam toen terecht bij een opticien waar ik het wel leuk had, echter na 2 jaar zat ik weer thuis omdat ik tegen een burnout aan zat. Ging toen weer naar een psycholoog, maar na een korte behandeling stopte ik.
    Ik kon het allemaal zelf wel…

    Weer 2 jaar later gebeurt opnieuw precies het zelfde. Ik bleef door tobben in het leven. 2 Jaar geleden besloot ik naar Eindhoven te verhuizen in de hoop daar eindelijk een nieuw leven op te bouwen. Maar na 3 maanden dat ik daar was stortte ik in. Ik kon alleen nog maar huilen, durfde niet meer naar buiten, durfde zelfs mijn telefoon niet meer op te nemen. De huisarts stuurde me naar de crisisdienst. Die stuurde me weer naar huis want ik was geen gevaar voor mezelf of voor anderen, dus zij konden mij niet helpen. Toen voelde ik me zo hulpeloos. Ik kreeg toen een intake bij de ggze, meerdere zelfs. Ik zat steeds maar te wachten op behandeling en werd er radeloos van. Ik besloot toen aan de slag te gaan met zelfhulpboeken. Ook ben ik in die periode tot geloof gekomen. En de combinatie van de bijbel, de boeken en de kerkgemeente hebben me goed geholpen. Een jaar later pas startte de sociale angst groep bij het ggze. Door daar ervaringen te delen kwam ik erachter dat ik deze angstklachten eigenlijk altijd al had gehad. Maar ik dacht: “dat is gezonde spanning dat hoort erbij”. Door de groep kwam ik erachter dat wat ik denk en voel niet raar is en dat ik niet de enige ben. Hierdoor vond ik de kracht om echt met mijn klachten aan de slag te gaan. De angst werd niet snel minder maar ik stopte wel met situaties vermijden. Ook nu voel ik de angst soms nog maar ik kan daar nu mee omgaan. Mijn ervaringen delen helpt mij en daardoor heb ik besloten om iets te gaan doen met ervaringsdeskundigheid. Ik ben nu bezig met een cursus ‘herstellen doe je zelf’, ‘schrijf je eigen herstel verhaal’ en vrijwilligerswerk.
    En ik ben nu eindelijk op een plek waar ik me wel thuis voel.

    lees meer lees meer
  • Ervaringsverhalen seksueel misbruik

    Ervaringen van mannen en de gevolgen die ze hebben ondervonden van seksueel misbruik.
    Een belangrijk deel van verwerking van seksueel misbruik ervaringen uit je jeugd is dat je jezelf kan terugvinden in de verhalen van anderen. Door herkenning geef je je zelf erkenning van de pijn en de verwarring. Je leest welke vragen andere mannen hebben en hoe ze er mee om gaan.

    lees meer www.seksueelmisbruik.info
  • Verhalen over seksueel geweld

    Op dit verhalenplatform vind je interviews, artikelen en andere vormen van verhalen over seksueel geweld. Let op: deze verhalen kunnen triggerend werken. Heb jij zelf een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp nodig?

    lees meer centrumseksueelgeweld.nl

Boeken & artikelen

  • Als je misbruikt bent | Fréderike Geerdink

    Slachtoffer zijn van seksueel misbruik, een aanranding of een verkrachting heeft vaak een enorme invloed op je leven. Of het misbruik nu éénmalig was of langdurig voorkwam, veel vrouwen en meiden zoeken naar wegen om deze soms traumatische ervaring(en) een plaats te geven in hun leven. Dit boek helpt je op weg om het misbruik te verwerken en ervan te herstellen. Het geeft je antwoord op vragen als: Welke gevolgen heeft het seksueel misbruik voor mijn leven en hoe word ik me daar van bewust? Hoe kan ik mijn boosheid, rouw en verdriet uiten? Hoe reken ik af met schuldgevoelens? Wat kan ik doen aan gevoelens van angst of wantrouwen? Hoe krijg ik weer kracht en zelfvertrouwen? Waar vind ik verdere hulp als ik er alleen niet uitkom? Dit boek geeft jou, en de mensen die je willen steunen, op een heldere en leesbare manier inzicht in het verwerkingsproces. Er staan veel praktische tips en (schrijf) oefeningen in.

    lees meer
  • Het geminachte lichaam | Carla van Lichtenburcht en Lisette Thooft

    In ‘Het geminachte lichaam’ vertellen vijftien seksueel misbruikten – twaalf vrouwen en drie mannen – openhartig over hun gevecht tegen de ervaringen uit het verleden en over de invloed die het heeft op hun seksuele relaties en de manier waarop zij hun lichaam ervaren. Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende verhalen – vaak schokkend en aangrijpend, maar ook inspirerend en hoopgevend. Daarnaast werpen zes therapeuten op heldere wijze licht op de behandelmethodes voor slachtoffers van seksueel misbruik. Van degenen die seksueel misbruik aan den lijve hebben ondervonden, wordt veel moed en geestkracht gevraagd om een (liefdes)leven op te bouwen dat voldoening geeft. De wonden die seksueel misbruik achterlaat, zijn diep en hardnekkig. Het geminachte lichaam biedt herkenning en erkenning voor slachtoffers en geeft hun omgeving het benodigde inzicht om hun naasten heter te ondersteunen en te begrijpen. Het geminachte lichaam is een belangrijk boek, dat niet alleen bedoeld is voor incestslachtoffers zelf, hun partners en hulpverleners, maar ook voor beleidsmakers, opinievormers en het grote publiek. Iedereen die dit boek leest begrijpt dat seksueel misbruik niet van de politieke agenda mag verdwijnen. Er is nog veel te doen. En er kán ook iets gedaan worden. De bijdragen van de therapeuten reiken handvatten aan die seksueel misbruikte mensen kunnen gebruiken om weer van hun lichaam te leren houden.

    lees meer
  • Mijn lijf is me lief | Ank van Wageningen en Els Plooij

    Het verwerken van negatieve ervaringen uit het verleden is een lange en moeilijke weg. Vrouwen die vroeger seksueel misbruikt zijn, kunnen daar vele jaren later nog de last van ondervinden. Bijvoorbeeld op het gebied van lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit. Dat zijn geen gemakkelijke onderwerpen om over te praten als je misbruikt bent. Ank van Wageningen en Els Plooij schreven Mijn lijf is me lief vanuit hun ervaring als hulpverleensters bij de Rutger Stichting. Zij weten dat er behoefte is aan een boek over seksualiteit en sesksualiteitsproblemen, zoals die vaak worden gevoeld door vrouwen die vroeger seksueel misbruikt zijn. Wat te doen als je je lichaam ver weggestopt hebt, als je een aanraking door je partner of kind niet kunt velen, of als je wel seksueel aktief bent, maar op een manier die je niet gelukkig maakt? In heel veel van dergelijke situaties biedt Mijn lijf is me lief hulp en steun. Het wil helpen het eigen lichaam opnieuw te ontdekken en de eigen seksualiteit een plaats te geven.

    lees meer
  • Sporen op de ziel | Carla van Lichtenburcht en Katrien de Klein

    In Sporen op de ziel vertellen incestslachtoffers op openhartige wijze over hun ervaringen en over de enorme invloed die de incest op hun leven heeft uitgeoefend. Daarbij benadrukken zij hoe de hulp van therapeuten hen in staat heeft gesteld om met hun ervaringen om te gaan. Unaniem komen zij tot de conclusie dat ze die weliswaar nooit zullen kunnen verwerken. Allen zien zij de toekomst met vertrouwen tegemoet.

    lees meer

Organisaties & websites

  • Centrum Seksueel Geweld

    Het Centrum Seksueel Geweld biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt, ongeacht leeftijd of geslacht. Artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen werken hier samen om goede zorg te bieden. Alle professionals houden zich aan hun beroepsmatige geheimhoudingsplicht. Meld je zo snel mogelijk na de aanranding of verkrachting in het Centrum Seksueel Geweld. Zij kunnen professioneel helpen.

    lees meer centrumseksueelgeweld.nl
  • Hulplijn verbreek de stilte

    Heb je te maken gehad met seksuele intimidatie, misbruik, geweld, aanranding of verkrachting? Je hoeft er niet mee te blijven rondlopen. Verbreek de stilte. De hulplijn van Slachtofferhulp Nederland biedt je emotionele, juridische en praktische ondersteuning.

    lees meer www.verbreekdestilte.nl
  • Movisie

    Wetenschappelijk instituut dat veel onderzoek doet, interventies ontwikkelt en advies uitbrengt aan ministerie en het werkveld. Veel informatie, artikelen, cijfers, praktijkvoorbeelden, tools en trainingen voor professionals.

    lees meer www.movisie.nl
  • Slachtofferwijzer.nl

    Via slachtofferwijzer.nl vind je hulpverlening en informatie als slachtoffer of naaste.

    lees meer www.slachtofferwijzer.nl

Cursussen

  • EMDR-therapie

    Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

    lees meer www.emdr.nl
  • Herstellen doe je zelf, Markieza

    Voor iedereen die aan het herstellen is van een psychische kwetsbaarheid en de kracht uit zichzelf wil halen.

    lees meer www.markieza.org
  • Top referent traumacentrum, GGZe

    Het Top Referent Trauma Centrum (TRTC) is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van complexe en ernstige traumaklachten. We helpen cliënten om (opnieuw) hun weg te vinden in het leven.

    lees meer www.ggze.nl

Films & video's

  • Film van Fonds Slachtofferhulp

    Maak kennis met Dominique. Een sterke vrouw die het slachtoffer werd van verkrachting. Dankzij haar eigen veerkracht en de juiste hulp staat zij weer sterk in het leven.
    lees meer

Anders & tips

Gespreksgroep seksueel misbruik

Roermondseweg 64, 6004 AT Weert, Nederland

vind een groep